Puno ljudi je bilo zbunjeno kad je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u. Rasprave o tome što učiniti kruže internetom kao lude.

Prisustvovao sam proslavi rođendana Dalaj Lame u Ladakhu, u Indiji 2015. godine. Doživio sam ogroman osjećaj blaženstva kad sam vidio njegovo lice. Njegova svjesna prisutnost i jako suosjećanje su zarazni.

Neporeciv osjećaj dobre energije oko Dalaj Lame je opipljiv. Možemo to osjetiti i kada gledamo njegove dokumentarce i intervjue. Prema tome, mi prepoznajemo koliko je on toplo ljudskog biće, piše Elyane Youssef  za Elephant journal.

Za mene je Njegova Svetost najpogodnija osoba od koje možemo primiti savjet. On ne osuđuje, suosjećajan je i ne pripada nijednoj političkoj ili institucionalnoj organizaciji.

Kina okupira njegovu zemlju. Na pitanje o rješenju okončanja sukoba s Kinezima, on kaže da se situacija mora riješiti mirnim putem sa suosjećanjem i mudrošću. Njegov pristup problemima uvijek se temelji na miru, nikada na nasilju.

Prije dva mjeseca, Piers Morgan je intervjuirao Dalaj Lamu u “Dobro jutro Britanija”.

Pitao ga je što misli o Donald Trumpu.

On je jasno rekao kako ga nikada nije susreo i da ne zna ništa o njemu.

Nemajući ni najmanje znanja o karakteru Trumpa ni njegove namjere, on je nevino oponašao Trumpa. On je čak i sebe ismijavao tijekom intervjua.

Piers Morgan ga je pitao ima li smartphone. Njegova svetost je ismijavala sebe, te je objasnio kako se jedno vrijeme javljao na telefon držeći ga u blizini usta, umjesto da ga stavi na uho.

Piers Morgan je upitao Dalai Lamu što bi Amerikanci trebali učiniti ako Trump bude izabran za predsjednika SAD-a. Sada kada je Trump osvojio mjesto predsjednika, smatram da su riječi Dalaj Lame od velike koristi.

Dalaj Lama je odgovorio:

“Amerika je vodeća zemlja u slobodnom svijetu i američka diplomacija je duboko ukorijenjena.

No, kada se dogodi nešto malo, zapadnjaci ponekad gube entuzijazam i optimizam, a kada se nešto veliko događa postaju previše uzbuđeni.

Mislim da to nije dobro. To je život, događaju se dobre stvari i loše stvari.

Naši umovi trebaju održavati bolji mir. “

U mojim razgovorima uvijek govorim ovo –  došla su takva vremena, moramo obratiti više pozornosti na naše unutarnje vrijednosti.

Moramo vježbati suosjećanje, što je naša osnovna ljudska priroda. Moj jedini cilj sada je promicanje ljudskih vrijednosti i suosjećanja.

Naš obrazovni sustav je jako orijentiran na materijalističke vrijednosti. To nije dobro. Naš obrazovni sustav trebao bi poučavati o unutarnjim vrijednostima; o suosjećanju. “

[do_widget id=text-39 title=false]

Piers Morgan ga je također pitao bi li otišao u Bijelu kuću vidjeti Trumpa. Dalaj Lama je odgovorio:

“Vidiš, to ovisi o njemu. Ako me pozove onda ću otići. “

Na Zapadu smo odgajani da probleme rješavamo s još više problema. Kao što je Dalai Lama rekao, gubimo mir nad najmanjim stvarima, što zauzvrat zasjenjuje našu sposobnost mudrog razmišljanja. Budisti imaju drugačiji pristup problemima – mirniji pristup.

Tijekom mojih budističkih studija u Indiji, čovjek je jednom pitao našeg učitelja što bi trebali učiniti kada bi nas sad napao serijski ubojica. Može li se ubijanje druge osobe smatrati samoobranom?

Redovnik je kroz smijeh rekao: “Prva stvar koju trebate učiniti je pokušati pobjeći.”

Dalaj Lama kaže da moramo prihvatiti da nam se u životu mogu dogoditi dobre i loše stvari.

Ne smijemo izgubiti smirenost kada stvari ne idu u našu korist.

Umjesto toga, moramo održati stabilan, mudar i miran um, te znati što učiniti kad se suočimo s nedaćama.

Mi smo blagoslovljeni mudrošću i moramo je koristiti pravilno, pogotovo u vremenima straha.

[do_widget id=text-39 title=false]

Nadalje, kao što njegova Svetost uvijek naglašava, suosjećanje i unutarnji mir su najvažniji unutarnji čimbenici. Bez prisutnosti unutarnjeg mira, nikad neće biti vanjskog mira.

Postanimo suosjećajniji, mirniji i pružajmo više ljubavi.

U svakom slučaju, borimo se, ali koristimo našu mudrost da bi znali “kako” se treba boriti.

[su_divider top=”no”  size=”0″ margin=”25″]

[do_widget id=text-50 title=false]