Orao, moćna ptica živi gotovo koliko i čovjek, ali samo ako prođe put bolnog “umiranja”. Nije puno drugačija priča ni s čovjekom. Negdje u četrdesetima (ako ne i prije) i orao i čovjek odlučuju kojim će putem krenuti, ka preranom odumiranju ili dugom i mudrom življenju. Ovaj orao ima najdulji životni vijek među pticama. Može živjeti čak do 70 godina.

[do_widget id=text-45 title=false]

Prema drevnoj legendi, u nekim prošlim vremenima postojao je orao koji je, kako bi doživio tu dob, morao donijeti tešku odluku.

Kad navrši četrdesetu, njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plijen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar nos postaje savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju za prsa, što mu onemogućava let.

Tada orlu preostaju samo dvije opcije: umrijeti ili proći kroz bolan proces promjena koji traje 150 dana.

Taj proces od orla zahtijeva da odleti na vrh planine i sjedne u gnijezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne.

Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun naraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže.

Kad narastu nove kandže, orao počinje kljucati svoja otežala stara pera.

I tako nakon pet mjeseci, orao polijeće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

Mit o orlu govori o promjenama koje se događaju kod skoro svakog od nas u određenoj životnoj dobi. Mnogo puta, kako bismo preživjeli i napredovali moramo započeti proces promjena. Trebamo se riješiti nekih sjećanja, štetnih navika, loše okoline… Jedino oslobođeni od bremena prošlosti možemo iskoristiti sadašnjost.

Poletite i vi – novi i oslobođeni!

Priča se naravno ne odnosi na orla koji živi u današnje vrijeme. Riječ je o legendi koja vrlo snažno prenosi svoju poruku.

[su_divider top=”no” size=”0″ margin=”10″]

[do_widget id=text-50 title=false]