Drevni yogiji ostavili su nam u nasljeđe slijed vježbi koji je izdržao dugi test vremena, a koji je i danas jedan od najcjenjenijih. On se zove “surya-namaskar” ili Pozdrav Suncu. Mnoge tajne yoge i gotovo svi najvažniji položaji (asane) nalaze se upravo u njemu.

Sunce je je izvor života na zemlji, izvor energije i svjetlosti. U vedskoj mitologiji, polubog Sunca “Surya” obožavan je kao simbol zdravlja, vitalnosti, duhovnosti i besmrtnosti. Stari narodi su ga poštovali, a jedan od načina njegovog štovanja i simbolike koje prikazuje je kroz niz dinamičkih pokreta ili “surya-namaskara”.

Brojne su dobrobiti za zdravlje:

  • zagrijava tijelo što pomaže otklanjanju toksina iz tijela
  • jača i poboljšava snagu i fleksibilnost mišića i kralježnice
  • poboljšava rad probavnog sustava
  • regulira tlak i masnoće
  • čisti i osnažuje pluća
  • osvježava rad srca i ubrzava ga
  • potiče dobar rad cijelog endokrinog sustava, žlijezdi i hormona
  • poboljšava koncentraciju, pamćenje i san
  • poboljšava ten i sjaj u očima
  • daje snagu i vitalnost za dugovjećnost

Pozdrav Suncu tradicionalno se sastoji od dvanaest položaja koji prate dvanaest dahova.

Izvodi se u neprekinutom slijedu i svaki položaj prirodni je nastavak prethodnog, kojeg prati određeni udah ili izdah.

Rano ujutro i vrijeme izlaska sunca je najpovoljnije za izvođenje Pozdrava Suncu.

To je vrijeme kada sunce ima povoljnu, uzdižuću energiju koja je visoke kvalitete.

Svako jutro bi bilo dobro napraviti dvanaest ciklusa Pozdrava Suncu, a pri izvođenju je najbolje imati lice okrenuto prema istoku.

surya-namaskar-2

[do_widget id=text-22 title=false]

Ako želite produbiti svoju praksu Pozdrava Suncu možete uvrstiti pjevanje mantri. Svaki od 12 položaja ima svoju mantru tj. jedno od imena poluboga Surye koji se kroz njega izgovara. Svako ime predstavlja određenu razinu svijesti i energije, a izvodeći Pozdrav Suncu na ovaj način praksa će postati meditativnija i duhovnija.

Pozdrav Suncu je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj fleksibilnosti i zdravlje cijelog tijela, ali također i na ravnomjernu raspodjelu životne energije (prane) koja protiče kroz energetske kanale (nadije) u tijelu. Njih ima oko 72.000 i oni se aktiviraju kada prakticiramo Pozdrav suncu. Čineći svoje nadije prohodnima, prana bolje teče, čakre bolje rade i imamo više energije.

[do_widget id=text-22 title=false]

“The Salutation to the Sun was the first series created by the masters – it loosen the muscles of the legs, hips, arms, shoulders and gives the back a gentle bend. It also represents the Lord in the physical plane.” Asanas 608 Yoga Poses, Sri Dharma Mittra

Sandra Petra Pintarić

surya-namaskar-1