Čitav svemir ili materijalni život se pokreće samo da bismo učinili svoj položaj udobnijim i sigurnijim iako svatko jasno vidi kako njegov položaj nije ni udoban ni siguran, niti to ikada može biti. Oni koji su obmanuti varljivim napretkom materijalne civilizacije, i slijede put obmane, doista čine veliku pogrešku.

[do_widget id=text-45 title=false]

Čitav materijalni svijet je samo igra riječima; zapravo, nije ništa drugo do zbunjujući proizvod materije kao što je zemlja, voda i zrak. Zgrade, namještaj, vozila, kuće, radionice, tvornice, industrija, mir, rat, električna industrija, pa čak i najviša savršenstva materijalne znanosti: atomska energija, robotika, kompjutorska tehnologija, genetika itd., samo su zbunjujući nazivi materijalnih elemenata s pratećim posljedicama triju sila materijalne prirode. Budući ih duhovno napredna osoba dobro poznaje, ne zanima ju stvarati nešto nepotrebno za okolnosti koje uopće nisu stvarne, već su samo nazivi koji imaju manje važnosti od pljuskanja morskih valova.

Čuveni kraljevi, političari i vojnici međusobno se bore kako bi ovjekovječili svoja imena u povijesti. Tijekom vremena padaju u zaborav i ustupaju mjesto drugom razdoblju u povijesti. Međutim, poznavatelj duhovnog nauka shvaća koliko su povijest i povijesne osobe bezvrijedni proizvodi promjenljivog vremena. Plodonosna osoba teži za srećom u vidu bogatstva, žena i slave; međutim, oni koji su usredsređeni u savršenoj stvarnosti, ne teže za nečim nestvarnim. Za njih je sve to gubljenje vremena. Pošto je svaki trenutak ljudskog života značajan, prosvijećen čovjek treba jako paziti i brižljivo koristiti vrijeme. Jedan trenutak ljudskog života koji se utroši u uzaludnoj potrazi za srećom u materijalnom svijetu nikada se ne može nadoknaditi čak ni milijunima zlatnika.

Dakle, transcendentalista koji se želi osloboditi okova maye, ili obmanjujućih životnih djelatnosti, ovdje se upozorava kako ne bi upao u klopku izvanjskih odlika plodonosnih djela. Ljudski život nikako nije namijenjen za osjetilno zadovoljenje, već za samospoznaju. Vede, a posebice Bhagavad-gita i Shrimad-Bhagavatam, poučavaju nas isključivo ovoj problematici. Civilizacija kojoj je cilj ovo najviše savršenstvo, nikada ne proizvodi nešto nepotrebno, već priprema ljude da prihvate samo osnovne životne potrebe i slijede pravilo najbolje upotrebe loše trgovine. U svezi s tim, naša materijalna tijela i životi su loša trgovina, jer je živo biće zapravo duhovna duša i njegov duhovni napredak je isključivo neophodan. Ljudski život je namijenjen za spoznaju ove važne činjenice i trebamo djelovati u skladu s tim tako što ćemo prihvatiti samo neophodne životne potrebe i više zavisiti od božje milosti, a ne trošiti ljudsku energiju uludo, za materijalno uživanje.

Materijalistički napredak civilizacije se naziva “civilizacija ateista” koja se konačno završava s ratovima i nestašicom. Transcendentalista se ovdje posebno upozorava da usredotoči svoj um, pa čak i onda ako postoji poteškoća u primjeni načela skromnog življenja i uzvišenog razmišljanja, on neće skrenuti ni korak od svoje čvrste odluke. Za transcendentalistu je samoubojstvo uvijek biti u bliskom dodiru sa svijetom osjetilnog zadovoljenja, jer će to narušiti najviši cilj života.

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

[su_divider top=”no” text=”Vrati se na vrh” size=”1″ margin=”25″]

Naručite svoj primjerak Bhagavad-gite

bhagavad-gitaZa Hrvatsku

ISKCON Centar Split nudi vam izdanje Bhagavad-gite s prijevodom i komentarima Sri Srimad A.C Bhaktivedante Swamija Prabhupade, cijenjenog indijskog učitelja vedske mudrosti, po cijeni od 150 kn plus troškovi poštarine. Riječ je o knjizi s preko 800 stranica s tvrdim uvezom, izvornim sanskritskim strofama, prijevodom riječi i komentarima te ilustracijama u boji.

U tijeku je akcija u kojoj ćete dobiti na poklon još jednu knjigu, a možete izabrati između “Sri Isopanisade”* i “Život nastaje iz života”** koje su manje po dimenzijama, ali ništa manje vrijedne po sadržaju.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala ispunjavanjem niže navedenog obrasca ili kontaktom na e-mail atmaportal@yahoo.com.

Cijena poštarine je oko 30 kuna.

Obrazac za narudžbu

[contact-form-7 id=”74049″ title=”Bhagavad-gita narudžba”]

Za Srbiju

Izdanje Bhagavad-gite, s komentarima istog autora, ali na srpskom jeziku, uz razliku što su u ovom izdanje izbačeni sanskritski izvorni tekstovi s prijevodom riječ po riječ, možete naručiti po cijeni od 700 din plus troškovi poštarine. Knjiga je također ukoričena u tvrde korice.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala, kontaktom na e-mail atmaportal@yahoo.com.

[su_divider top=”no” text=”Vrati se na vrh” size=”1″ margin=”25″]

sri-isopanisada-slika-32483244* Sri Isopanisada

97 stranica, meki uvez

U ovoj knjizi saznajemo da je krajnji uzrok problema suvremenog društva neprihvaćanje Vrhovne Osobe, koja je vlasnik i upravitelj svega. Šri Išopanišada, zapisana prije nekoliko tisuća godina, na sanskrtu, jeziku starodrevne Indije, pruža nam znanje o prirodi vrhovne inteligencije koja upravlja svemirom. Bez tog znanja čovječanstvo ne može pronaći izlaz iz slijepe ulice u koju su ga navela materijalistička shvaćanja.

[su_divider top=”no” text=”Vrati se na vrh” size=”1″ margin=”25″]

** 
zivot-nastaje-iz-zivota-510x510Život nastaje iz života

268 stranica s 8 slika u boji, meki uvez

Ova će knjiga otvoriti oči ljudima koji svaku izjavu suvremenih znanstvenika prihvaćaju kao provjerenu, dokazanu istinu. U njoj se jedan od najvećih filozofa i učenjaka ovog stoljeća, Njegova Božanska Milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, na improvizirani, ali briljantan način, kritički osvrće na neke od vladajućih teorija i pretpostavki suvremene znanosti i znanstvenika. Srila Prabhupadine živopisne analize razotkrivaju skrivene, neosnovane pretpostavke na kojima počivaju današnja učenja o porijeklu i svrsi života.