Disanje koje se zove pobjedničko ili psihičko disanje govori da s njim možemo prebroditi mnoge fizičke i duhovne izazove. Ujjayi dah znači „onaj koji se izražava glasnim disanjem“ ili „onaj koji vodi prema pobjedi“. Ujjayi disanje teče glatko u području stražnjeg dijela grla (glottis) proizvodeći pritom mekani zvuk. Kao da želite reći Hhhh…, ali zatvorenih usta, kao kad na pr. čistite naočale. Ovo disanje je poput šuma valova koje pomaže održati pravilan i prirodan ritam disanja bez naprezanja, ono je potpuno i polagano disanje, a istovremeno snažno i sigurno.

glottis

Dobrobiti ujjayi daha:

  • produbljuje dah, širi i povećava kapacitet pluća
  • usporava ritam daha i srca
  • prolazeći kroz grlo i pluća stvara unutarnju toplinu tijela koja čini da se tijelo pročišćava od nakupljenih otrova
  • smiruje živčani sustav otpuštajući duboke napetosti
  • stavlja nas u stanje meditacije
  • poboljšava koncentraciju i izdržljivost
  • pomaže prilikom duljeg zadržavanja u yoga položajima ili onda kada je potrebna fizička snaga
  • pomaže kod glavobolja, problema sa sinusima, kod astme i napada panike

Jednostavna ujjayi pranayama: Udahnite polagano do svog potpunog udaha i podignite prsa skroz gore. Zadržite dah dvije sekunde sa kontrakcijom mišića anusa (Ashvini mudra). Zatim otpustite kontrakciju te izdahnite polagano i potpuno. Nakon dvije sekunde zadrške daha ponovite proces sve do 12 krugova. Prsa trebaju biti uzdignuta kako bi se potpuno osjetila pluća.

Za naprednije: postupak je isti osim kod zadržavanja daha nakon udaha. Tada treba zadržati dah koliko je ugodno (12-20 sekundi) a prilikom zadržavanja napraviti Mula bandhu i Jalandhara bandhu (za iskusnije). Zatim, prvo otpustiti bandhe pa potpuno izdahnuti ujjayi dahom nakon kojeg idu 2 sekunde zadrške daha i ponoviti postupak 6-12 puta.

alternate-nostril-breathing-copyPurna ujjaji pranayama (potpuni ujjayi dah) za naprednije: Uključuje proizvođenje glasnog daha u grlu tijekom udaha kroz obje nosnice. Dok se udiše prsa se dižu gore. Zatim zadržite dah, napravite Jalandhara bandhu i Mula bandhu sa uspravnom kralježnicom. Zadržavanje daha je onoliko dugo dokle se osjećate ugodno i bez naprezanja. Izdasi su praćeni zvukom kroz grlo kroz lijevu nosnicu, dok je desna nosnica zatvorena Vishnu mudrom. Purna ujjayi povećava kapacitet pluća, smiruje živčani sustav i stimulira rad donjih čakri.

Ujjayi dah se može prakticirati u svakoj prilici (dok šetate, vozite se u autobusu i sl.). On može biti glasan i snažan ali također profinjen, tih i blag. To je jednostavno prebacivanje pažnje na dah svaki put kada se želimo koncentrirati i povući pažnju unutra. Osim u pranayami ujjayi dah se često koristi i prilikom izvođenja yoga položaja (asana).