Opuštanje je najbolji protuotrov za sve nečistoće, negativnosti i bolesti. Kroz duboko vođeno opuštanje um se vraća u stanje mira i blaženstva, a tijelo se podmlađuje. To je praktična jogijska metoda koja ponovno uspostavlja ravnotežu i radost u našim zauzetim životima.

Stres je danas broj jedan uzrok raznih bolesti, ozljeda i loših međuljudskih odnosa. Nemir i buka svijeta oko nas odražava se i u našim tijelima i umovima. No krivnju ne možemo prebaciti na druge, nego odgovore potražiti unutar sebe. To možemo kada svoju pažnju usmjerimo prema unutra i utihnemo, bar na tren.

Vrijeme posvećeno relaksaciji obnavlja sve naše sustave koji postaju zdravi i uravnoteženi. Duboko opuštanje otklanja napetost i umor fizičkog tijela, normalizira cirkulaciju kisika, krvi i energije (prane), ublažava depresiju i anksioznost, žudnje i želje se smanjuju, podmlađuje se i energizira cijeli sustav. Podupire se tijelo da se vrati prirodnim iscjeljujućim sposobnostima i dolazi se u stanje u kojem je disanje (a nakon toga misli i emocije) usporeno gotovo do točke zaustavljanja. Kada se radi redovito i sa čistom namjerom, može se napustiti tijelo i prijeći u stanja psihičkog mirovanja.

Na tren ćemo biti uronjeni iza fizičkog tijela, u suptilnu dimenziju astralnog svijeta. Kroz ovu praksu postupno se prepoznaje da smo puno više od tijela i uma. Osjećaj težine i napetosti nestaje. Pojavljuje se lakoća, mir i snaga te ponovno punimo svoje tijelo svježom i novom energijom (pranom). Kasnije imamo osjećaj kao da smo se probudili iz najdubljeg sna, potpuno odmoreni, svježi i bistrog uma.

Onda smo spremni mirno sjediti u meditaciji 15 minuta kako bi svoju svijest dalje vodili prema dubinama svoga srca. Tu spoznajemo jedinstvo različitosti i polako shvaćamo da smo “svi kao jedno”.

DHARMA-YOGA-ZAGREB-040

“Bez pravog opuštanja, nema ni prave snage!”

Dozvolite sebi opustiti i otpustiti sva uzbuđenja, sav stres, svu težinu, svu prošlost i budućnost. Kratko opuštanje svaki dan donijet će vam novu svježinu i pomoći će vam da se bolje nosite sa svakodnevnim izazovima.

Opuštanje je direktno povezano sa parasimpatičkim živčanim sustavom, onim koji je odgovoran za usporavanje i smirivanje organizma. Što bi značilo da ako smo stalno aktivni, samo dobar odmor i relaksacija može donijeti ravnotežu našem živčanom sustavu.

Naše tijelo je kao jedna velika metropola koja stalno radi, bez prestanka, dan i noć.

Mnogim ljudima se nije nimalo lako potpuno opustiti. Nekim je čak teško i zatvoriti oči u relaksaciji. Um (misli, emocije i želje-fokus) stalno su uznemireni. Taj stres grči naše tijelo i uzima sav kisik i energiju potrebnu za normalno funkcioniranje. To govori da se nismo u stanju okrenuti prema unutra, da smo puni nemira, da smo zaboravili koristiti svoju životnu inteligenciju i sve njene potencijale. Prošlost nas koči sa svojim strahovima i stvara nove brige za budućnost. Živimo ubrzano, stresno, mislimo na sve i svašta, a na sebe gotovo nimalo – a to je jedino što zapravo imamo.

Kako se potpuno opustiti?

Ako svaki dan prije spavanja (ili kad ste jako napeti) napravite tri duboka daha on će poništiti sav nakupljeni stres. Duboko, polagano i potpuno udahnite, zadržite dah što dulje možete, zatim polagano i potpuno izdahnite. Možete ponoviti i više puta, ali i samo tri puna daha su dovoljna.

Ako imate više vremena napravite potpunu relaksaciju. Idealno bi ju bilo napraviti poslije yoga vježbi (asana) jer one polako stišavaju um i na ugodan način nas izmore. Opušta se detaljno dio po dio fizičkog tijela (od stopala do glave), zatim um, misli i emocije. Zaboravite na cijeli svijet, barem nekoliko trenutaka.

DHARMA-YOGA-ZAGREB-011

Duboka relaksacija

 • Legnite na prostirku na podu, na leđa. Protegnite cijelo tijelo kako bi se što više opustili i ujednačili tijelo na prostirci. Izvucite rukama malo glavu i vrat da ne visi. Ako glava previše visi stavite jastuk ili dekicu ispod nje.
 • Raširite ruke i noge, dlanove okrenite prema nebu kao znak primanja.
 • Možete se umotati i dekicom da vam bude toplije (jer tijelo se hladi za vrijeme relaksacije) i ugodnije je.
 • Osjetite težinu svoga tijela i kako ona polako tone, sve dublje i dublje u pod.
 • Počnite opuštanje sa lijevom stranom tijela. Od palca lijeve noge, malih prstiju, stopala, donji dio noge, koljeno, bedro, kuk, cijelu lijevu nogu. Osjetite kako se noga postepeno i potpuno opušta. Zatim prijeđite na lijevu ruku (prsti, dlan, šaka i cijela ruka do ramena). Opustite cijelu lijevu ruku i lijevu stranu tijela. Isto to ponovite sa desnom stranom tijela.
 • Kada ste opustili strane tijela idemo na sredinu tijela i torzo. Potpuno opustite donji trbuh, organe, grudni koš, srce, pluća, ključne kosti i postepeno leđa, ramena i kralježnicu.
 • Opustite grlo, vrat i polako prijeđite na opuštanje glave: stražnji dio, tjeme, skalp, čelo, obrve, kapke, oči, nos, obraze, usta, jezik, čeljust, sve mišiće lica i uši. Opuštajte dio po dio i osjetite kako sva napetost nestaje.
 • Opuštanje očiju je jako važno. Oči su prozor naše duše ali i odraz stanja našeg uma. Nemirne oči – nemiran um i obrnuto. Svjesnim opuštanjem očiju direktno utječemo i na opuštanje uma. Osjetite kako se vaše obrve razdvajaju i opuštaju a kapci postaju sve teži. Opustite očne jabučice potpuno.
 • Osjetite se potpuno opušteno, kao da ne postoji nikakva težina, kao da nema tijela.
 • Kada ste opustili tijelo, opustite i um. To možete napraviti tako da zamislite neku predivnu sliku (izlazak ili zalazak sunca, neki lijepi cvijet, drvo ili nešto slično iz prirode). Osjetite kako se ta Božanska ljepota širi i prelijeva kroz cijelo vaše biće.
 • Nakon toga spustite svoju pažnju u desnu stranu srca, gdje je smješteno vaše duhovno srce.
 • Ostanite desetak minuta u relaksaciji. Nemojte zaspati!

Izlazak iz relaksacije

 • Kada se osjećate spremni izaći iz relaksacije polako produbite dah i vratite pažnju u tijelo.
 • Dajte si vremena i nemojte se naglo dizati.
 • Lagano pomaknite prste na rukama i nogama, protegnite se cijelom dužinom tijela.
 • Savinite koljena i okrenite se na desni bok. Još malo budite potpuno opušteni.
 • Nakon nekoliko trenutaka na desnom boku vratite se u sjedeći položaj i ostanite par trenutaka u tišini.
 • Izravnajte kralježnicu i vrat, opustite cijeli ostatak tijela, lice i oči, te napravite nekoliko svjesnih i polaganih dahova kroz kralježnicu.
 • Ovih par trenutaka u tišini dodatno će dati bistrinu umu i onda ste spremni za nove životne izazove!

DHARMA-YOGA-ZAGREB-010

Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga

Više čitajte na:
www.yogazagreb.com
Divya Yoga Centar & Škola, Zagreb