Tada na sanskritu znači planina a položaj planine osnova je za sve stojeće položaje u yogi. Uzemljuje nas i uči stajati čvrsto na zemlji, dovodi stabilnost i podršku ostatku tijela. Potrebno je pravilno rasporediti težinu tijela na stopalima i simetrično izravnati tijelo. Kroz ovaj položaj uspostavljamo ravnotežu koja omogućuje nesputani protok prane (životne energije), a poravnanjem kralježnice u prirodnu krivulju poboljšavamo držanje.

Izvođenje:

  • feet_tadasana-copyPrvo osvijestite uzemljenje i ravnotežu. Stanite tako da su palčevi skupa. a pete malo razmaknute. Pronađite balans na stopalima i rasporedite težinu tijela na stopala kao na trokut između pete, korijena palca i malog prsta.
  • Podignite nožne prste od poda, jako ih raširite te osjetite papučice i pete čvrsto u podu. Zatim položite prste nogu na pod, zatvorite oči i opustite cijelo tijelo.
  • Usmjerite svoju pažnju samo na stopala u podu i promatrajte koliko stabilnosti osjećate. Od opuštenosti će se tijelo početi malo ljuljati a dok se ljulja pronađite i osvjestite svoj centar ravnoteže u stopalu. Ostanite neko vrijeme fokusirani na taj centar, mir i postojanost.
  • Zatim, otvorite oči i produžite cijelo tijelo, kao da vas netko povlači prema gore. Aktivirajte čašice koljena i bedra, zdjelica je opuštena i u neutralnom položaju. Otvorite grudni koš, produžite vrat, izravnajte bradu da je paralelna sa podom, te na kraju opustite ramena prema dolje dok ruke slobodno vise sa strane tijela.
  • Vaš stav ovdje uvelike ovisi o krivulji vaše kralježnice. Tadasana nas vraća u centar i iz profila je tijelo u ravnoj liniji koja ima savršeni poredak zglobova koljena, kukova, ruku i ramena. Ukoliko je vaša kralježnica iskrivljena, podvinite malo zdjelicu i izvucite kralježnicu (npr. ako vam kralježnica ide u S).

correct-posture

Ostanite neko vrijeme u položaju planine. Usmjerite pažnju na dah kroz stopala i energiju zemlje kako ide kroz njih i podiže se prema gore. Osjetite mir, stabilnost i ravnotežu. Osjećajte se poput planine!

iyengartadasanaTadasana se može koristiti kao početni položaj za stojeće položaje, između njih ili samostalno. Mnoge su dobrobiti ovog položaja koji na ugodan način usklađuje tijelo sa umom povećavajući svijest, energiju i entuzijazam. Fizičke dobrobiti:

  • poboljšava držanje tijela i razvija snagu kralježnice
  • pomaže kod ravnih stopala, ublažava išijas
  • jača bedra, koljena i gležnjeve, povećava snagu u nogama
  • učvršćuje trbušne mišiće i mišiće stražnjice
  • poboljšava cirkulaciju krvi i potiče dobru probavu

Pokušajte dostići osjećaj ravnoteže koji imate u Tadasani u svakom stojećem položaju.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga

www.yogazagreb.com