Na današnji dan pojavio se Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, duhovni učitelj A.C. Bhaktivedanta Swamija Prabhupade, cijenjenog indijskog gurua, koji je za života preveo tisuće i tisuće stihova vrijednog vedskog znanja na engleski jezik i na taj način približio dragulje vedske mudrosti čitavom svijetu. Prema njegovim riječima, u tome je bio uspješan isključivo zbog opunomoćenja svog duhovnog učitelja čiji se dan pojave obilježava danas.

Prenosimo vam djelić povijesti o životu jednog istinski velikog duhovnog reformatora u tradiciji vašnavizma…

Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura se pojavio 6. veljače 1874. u Jagannatha Puriju kao sin Bhaktivinod Thakura i Srimati Bhagavati Devi. Nazvali su ga Bimalaprasad (milost Srimati Radharani). Kada se rodio, pupčana vrpca mu je bila omotana oko vrata kao brahmanski konac, a na njegovom tijelu bila su vidljiva 33 simptoma Maha-puruse.

Srila Bhaktivinod Thakur se molio Krišni da mu pošalje nekoga tko će mu pomoći u misiji širenja svjesnosti Krišne. Tako se pojavio ovaj divan sin.

Kada je imao 6 mjeseci majka ga je stavila na lotosova stopala Gospodina Jagannathe za vrijeme Ratha-yatre i vijenac sa Gospodina pao je ne dijete.

U ceremoniji ispitivanja djetetove naklonosti, stavili su ispred njega zlato, srebro, rižu i Srimad Bhagavatam. On je uzeo Srimad Bhagavatam što je značilo da će postati veliki učenjak i propovjednika kada naraste.

Kada je još bio dječak pojeo je mango koji nije bio ponuđen Krišni pa ga je otac prekorio upitavši ga kako je mogao uzeti nešto što nije bilo ponuđeno Božanstvima. Bimalaprasad je shvatio svoju grešku i počeo plakati. Tada se zavjetovao da više nikada neće jesti mango, i toga zavjeta se je pridržavao cijeli svoj život.

Kao mladić, postao je najbolji student i zapamtio bi sve što bi samo jednom čuo. Radi njegovog raznovrsnog i obimnog znanja zvali su ga “hodajuća enciklopedija”.

Dobio je titulu Siddhanta Sarasvati, ostao je naistika brahmacari i u 44-toj godini prihvatio je sannyas ashram (1918.g.).

Otvorio je 64 Gaudiya-math centra. Osnovao je tiskare za tiskanje transcendentalnih knjiga koje je zvao Brhad mrdanga (Velika mrdanga).

Zvali su ga Guru Lav zbog njegovog neustrašivog propovijedanja. Njegov veliki doprinos pokretu Caitanya Mahaprabhua prema vedskim spisima čvrsto je utemeljio činjenicu da svako može postati brahmana, ako ima potrebne kvalifikacije, bez obzira na rođenje i da nitko ne može tvrditi da je brahmana ako nije pravilno kvalificiran (tako je pobijedio filozofiju kastinskih brahmana). Filozofski je potukao mnoge sahajije, sampradaje kao i mayavadije.

Poznat je kao najveći učenjak suvremenog doba i nitko ga nikad nije pobijedio u argumentima i debati.

Često bi govorio da um treba tući cipelama 100 puta ujutro. nakon ustajanja i uvečer prije spavanja, da hi ga držali pod kontrolom. Otac mu je rekao da treba prihvatiti inicijaciju od Gurua Kisora Babajija koji mu je odgovorio: “Moram pitati Caitanya Mahaprabhua o tome.”

Drugi put kad su se sreli, Babaji je rekao da je zaboravio pitati. Sarasvati je rekao: “Ako ne dobijem tvoju milost neću moći da održim svoj život.”

Kada su se ponovo vidjeli, Babaji je rekao: “Caitanya Mahaprabhu je rekao da su primjereno ponašanje i učenost potpuno beznačajni prema predanom služenju Gospodina.” Sarasvati je odgovorio: “Ako ne dobijem milost tvojih lotosovih stopala, ostavit ću svoj život. Ramanuja je dobio milost Gosthipurne nakon što ga je on 18 puta odbio. Ja ću čekati dok mi ti jednog dana ne daš svoju milost. To je moj čvrst zavjet.”

Babaji je bio zadovoljan, poprskao ga prašinom sa svojih lotosovih stopala i istog dana mu dao inicijaciju.

Ponovo je uspostavio Caturmasyu; ponovo započeo Sri Vraja Mandala i Sri Navadvip Dham Parikrame. Štampao je knjige i časopise na sanskritu, bengaliji, hindiju i engleskom. Putovao je od sela do sela propovijedajući poruku Caitanya Mahaprabhua.

Bhaktisiddhanta-Sarasvati-Thakura-1bhaktivedA.C. Bhaktivedanta Swami je po prvi puta sreo svog duhovnog učitelja, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Goswamija, u Calcuti 1922. godine. Bhaktisiddhanta Sarasvati je odmah zavolio ovog obrazovanog mladića i uvjerio ga da posveti svoj život širenju vedskog znanja. Srila Prabhupada je postao njegov učenik, a jedanaest godina kasnije, 1933. godine, u Allahabadu i njegov zvanično inicirani učenik. Prilikom njihovog prvog susreta, 1922. godine, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura je zamolio Srila Prabhupadu, da raširi vedsko znanje na engleskom jeziku. U godinama koje su slijedile, Srila Prabhupada je napisao tumačenje Bhagavad-gite, pomagao Gaudiya Mathu (Institutu), a 1944. godine je bez ičije pomoći pokrenuo dvotjedni časopis na engleskom jeziku uređujući ga, tipkajući rukopise i vršeći korekture. Srila Prabhupada je često u svojim knjigama koristio komentare i zaključke svog duhovnog učitelja.

1. siječnja 1937. Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura napustio je tijelo te je u Mayapuru u Vrajapatanu njegov samadhi.