Preuzeto sa: ssrf.org

Prema Vedama, tri suptilne osnovne komponente ili modusa prirode, Sattva (Satva), Raja (Rađa) i Tama, čine osnovnu građu stvaranja. Nepoznati modernoj znanosti, oni prodiru kroz sve žive i nežive, opipljive i neopipljive stvari. O tome koja je od ovih osnovnih komponenti nadmoćna ovisi svaka poslana vibracija. Isti takav je utjecaj na ponašanje svih stvari. Veličinu i međusobni odnos ovih komponenti u ljudskim bićima moguće je promijeniti duhovnom praksom.

Ove komponente nazivamo u biti suptilnima jer su one neopipljive, po prirodi nisu fizičke i ne postoji instrument kojim bi se mogle registrirati. Čak ni u skoroj budućnosti, s tehnički unaprijeđenim instrumentima, neće ih biti moguće izmjeriti. One, naime, mogu biti uočene samo našim, isto tako suptilnim, organom zvanim šesto čulo (ESP).

Suptilna osnova Sattva elementa je najfinija i najnedodirljivija između ove tri suptilne osnovne komponente. To je komponenta najbliža božanskom. Otuda je prevladavanje ovog elementa u nekoj osobi karakterizirano srećom, zadovoljstvom, posjedovanjem vrlina kao što su strpljenje, tolerancija, sposobnost praštanja, žudnja za duhovnošću itd.
Suptilna osnova Tama elementa je najosnovnija od triju komponenti. Njena prevlast u nekoj osobi karakterizirana je lijenošću, pohlepom, vezanošću za materijalne stvari itd.
Suptilna osnovna Raja (Rađa) komponenta „dobavlja“ gorivo dvjema prvim komponentama i donosi akciju. Pa ovisno o tome je li osoba pretežno sāttvik (satvik) ili tāmasik (tamasik), osnovni elemenat Raja donijeti će Sattva ili Tama pripadajuću akciju.

Cola napitak promatran šestim čulom

U ovom članku  kroz suptilni crtež opisujemo suptilne vibracije koje jedan cola napitak privlači i emitira. Nacrtala ga je Gđa. Yoya Vallee, žena sa razvijenim šestim čulom.

Sljedeća tabela daje objašnjenje gornjeg crteža

Br. Objašnjenje
1 Zbog  tāmasik prirode ovog napitka, stvaraju se prstenovi ometajućih energija
1A Kao rezultat stvara se prsten aktivirane ometajuće energije koja zrači prema van
1B Iznad toga stvaraju se i aktiviraju razarajuće (mārak) čestice ometajuće energije
1C Konstantno aktiviranje bodljikavih, suptilnih čestica ometajućih energija
1E Isijavanje aktiviranih čestica crne energije
1F Emitiranje valova ometajuće energije u visinu
2 Kreiranje i aktiviranje iluzornog (māyāvī) prstena
2A Širenje iluzornih (māyāvī) valova u okolinu
2B Emitiranje iluzornih (māyāvī) valova prema gore
3 Kreiranje vibrirajućeg prstena energije privlačenja (Ākarshan-shakti)
3A Isijavanje toka energije privlačenja u okolinu
3B Privlačenje ometajućih energija iz okoline

Slijede neka dodatna zapažanja o suptilnim učincima ispijanja cola napitaka (dobivenih putem istraživanja šestim čulom):

• Gazirana pića poput cole su Tamasik prirode i iz duhovne perspektive se smatraju najštetnijima među svim vrstama pića uključujući i alkohol. Suptilna iščitavanja različitih napitaka, putem duhovnog istraživanja, temeljena su isključivo na njihovim duhovnim kvalitetima i ne obuhvaćaju psihološku niti zdravstvenu perspektivu. Dakle, iz duhovne perspektive alkohol je Raja-Tama prevladajući, dok je cola Tama prevladajuća. Drugim riječima, iako alkohol primjetno ili vidljivo pogoršava sposobnosti na fizičkom, psihološkom i intelektualnom nivou, ispijanje cole, zbog prevladajuće Tame u njoj,  smatra se štetnijim na duhovnom nivou.
  • Prilikom ispijanja cole, suptilna Tama komponenta se prenosi kroz tijelo i kreira u stanicama centre crne energije na različitim mjestima, korištenjem  Apsolutnog Kosmičkog elementa Zemlje.
  • Višak Tama prevladavajućih suptilnih vibracija, prouzrokuje iscrpljenost tijela i smanjenje vitalne energije ili Prāṇa-shakti, što dovodi do ometanja negativnih energija.
  • Negativna energija, prisutna u piću, privlači ljude, ali  nakon izvjesnog vremena taj osjećaj  nestaje i  unošenjem veće količine, osjeća se  nelagoda.
  • Rezultat gore navedenog je da je osoba napadnuta od negativnih energija u većoj mjeri, usporedno kraćem vremenskom periodu.